неразоумѣти

неразоумѣти
НЕРАЗОУМѢ|ТИ (16), Ю, ѤТЬ гл. Не знать чегол.:

тѣмь подобаше и тебе семѹ посъмотрити и б҃жествьнаго писани˫а не неразѹмѣти ѡбраза. къ иконамъ же къ идолѹ видѣти прибытъкъ. (μὴ ἀγνοῆσαι) ЖФСт XII, 109 об.; первоѧ ѹбо изложеныѧ заповѣди... ˫ако же ни ѥдиномѹ не неразѹмѣти. сѹщимъ подъ градомь державы нашеѧ. ˫аже на ползу... || ихъ ѿ насъ изложена же и ѹзаконена. (ἀγνοεῖν) ΚΡ 1284, 248вг; тако и видѣхомъ. истинѹ ибо написаста. нънѧ ѹбо весьма и ‹не› неразѹмѣѥши, ѥ˫аже вины ра(д) посласта тѧ къ намъ, нъ и наша держава самолично да гл҃ть к тобѣ (οὐκ ἀγνοεῖς) ГА XIIIXIV, 241б; аще предлежи(т) о имѣньи. дерзну бо и къ оному. и проси(т) да буду(т) каменье хлѣби. алканье приложи(в). не неразумѣi размыслъ его. (μὴ ἀγνοήσῃς) ΓБ XIV, 28г; не неразумѣю лукаве твои(х) разумѣнии. Там же, 29а; Оуне ѥсть неразѹмѣти [в изд. раздельно] добромъ, нежели ѹчитисѧ съ зломъ. (ἀγνοεῖν) Πч к. XIV, 49; ходити же по стези правѣи и сп(с)нѣи. се˫а же не неразумѣ˫а. но волею злое творѧ ѿбѣже в пропасти и въ стремны˫а брегы беза(к)нь˫а са(м) себе вринувъ. (οὐκ ἀγνοῶν) ЖВИ XIVXV, 104г;

прич. в роли с.:

а ѥже рещи ѡ Адамѣ... Неразумѣющемѹ и завидѧщемѹ ѥсть образъ. (ἀγνοοῦντος) ΓΑ XIIIXIV, 153г; Инии же пока˫ань˫а ра(д). и обращень˫а. блг(с)ть б҃и˫а приемлю(т) ˫ако неразумѣющиимъ и ожесточившимсѧ въходъ бываеть. ПНЧ XIV, 114б; тако и ты створи. неразумѣюща˫а ѹча. ГБ XIV, 73а;

прич. в роли с. Тот, кто неразумен, безрассуден:

видѣхъ неразѹмѣвающа˫а и раста˫ахъ, ˫ако словесъ твои(х) не схраниша. (τοὺς ἀσυνετοῦντας) ΓΑ XIIIXIV, 67б; то же ПΗЧ XIV, 180б; то же Там же, 187а.

Ср. разѹмѣти.

Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Полезное


Смотреть что такое "неразоумѣти" в других словарях:

  • неразоумѣниѥ — НЕРАЗОУМѢНИ|Ѥ (8), ˫А с. То же, что неразѹмиѥ. 1.В 1 знач.: но ѹже разумѣвше неразумѣниѥ своѥ. и приидоша съ слезами стенюще. запрещаѥми. (τὴν ἀσυνεσίαν) ФСт XIV, 94г; еще же и прѣльсти елиньскѹ и требы безаконьны˫а кѹмиромъ приносимы˫а но и то… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • неразоумѣвати — НЕРАЗОУМѢВА|ТИ (4*), Ю, ѤТЬ гл. 1. Неразѹмѣвающа˫а прич. средн. мн. в роли с. То, что неизвестно, непонятно: тѣмь из него преже вѣкъ рожьша(с) и напослѣдокъ ѡц҃а нашего ра(д) сп҃сни˫а родивыисѧ, си˫а такова˫а истолкѹ˫а неразѹмѣвающа˫а (τοῖς… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • неразоумъ — НЕРАЗОУМ|Ъ (2*), А с. То же, что неразѹмиѥ в 1 знач.: аще ли не прилежить книжнаго почитань˫а. точью не сѹть домовиты ни сами имѹще не инымъ подавающе. но презрѧще себе градомъ. и неразѹмомь истлѣнь˫а ˫ако же бо земли неѡдожгѧѥми. Пр 1383, 120б;… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»